Wat maakt Stein voor Manon van Thoor?
"We hebben écht samen de schouders eronder gezet. Wat een saamhorigheidsgevoel!"
Normaal gesproken vertellen in deze rubriek trotse inwoners van Stein wie ze zijn en wat ze doen. Maar deze keer doen we het anders. Manon van Thoor woont namelijk niet in onze gemeente, maar is hier wél een bekend gezicht. Zij is namelijk wijkagent en daarom veel in de kernen en op ons gemeentehuis te vinden.
Sinds wanneer ben jij wijkagent in gemeente Stein?
“Zo’n vijftien jaar geleden startte ik als wijkagent in Sittard. Na vijf jaar werd ik gevraagd om wijkagent te worden voor gemeente Stein. Een groot verschil; vanuit de ‘grote stad’ kwam ik terecht in een fijne en hechte gemeenschap. Als wijkagent is het heel prettig als er saamhorigheid is in de samenleving. Ik werk hier inmiddels ruim tien jaar en doe dat nog steeds met heel veel plezier!”
Wat doet een wijkagent allemaal?
“Als wijkagent moet je eigenlijk van alle markten thuis zijn. Van overlast door jongeren tot criminele praktijken en van parkeerproblemen tot mensen in psychische nood. Omdat de personele problemen bij de Politie ook in onze regio merkbaar zijn, maken we op dit moment bewuste keuzes tussen leefbaarheidsproblemen en veiligheidsproblemen. Voor een leefbaarheidsprobleem zoals een burenruzie schakelen we de hulp van bijvoorbeeld boa’s of buurtbemiddeling in. Zo kunnen wij ons richten op de orde en veiligheid in onze wijken.”
Met wie werk je nauw samen?
“Ik doe mijn werk natuurlijk niet alleen. Sinds kort zijn Sander en Astrid ook wijkagent in gemeente Stein. We overleggen veel met elkaar en pakken problemen gezamenlijk aan. Ook onze leidinggevende en andere collega’s uit de regio zijn nauw betrokken. Daarnaast werken we veel samen met partners als woningcorporaties, buurtverenigingen, scholen of het veiligheidshuis. Maar onze belangrijkste samenwerkingspartner is gemeente Stein. We overleggen regelmatig en voelen ons samen verantwoordelijk voor het welzijn van onze inwoners. Dat is zo gegroeid sinds wij twee keer per week aanwezig zijn in het gemeentehuis. De lijnen zijn kort en elkaar aanspreken is makkelijk. Een verdienste van Burgemeester Leurs-Mordang; zij heeft zich hard gemaakt om een fysieke plek voor de wijkagenten in onze gemeente te behouden.”
Heb je voorbeelden van succesvolle samenwerkingen?
“Jaren geleden was er uit het niets een groep jeugd die veel overlast veroorzaakte in het winkelcentrum. We kregen vanuit alle kanten meldingen. Ondernemers, omwonenden, mensen die aan het winkelen waren... De Burgemeester heeft ons direct bij elkaar geroepen. Samen met bijvoorbeeld de school, bureau Halt en Partners in Welzijn (PIW) brachten we de groep en hun onderliggende problemen in kaart. Door het prettige onderlinge contact hebben we alles snel weer in goede banen kunnen leiden. Een ander mooi voorbeeld is het hoog water van juli 2021. Mijn dienst was al om 06.30 ’s morgens begonnen. Na een heftige ochtend met iemand die van een flat was gesprongen, was ik blij dat ik even op kantoor kon bijkomen. Ik werd echter direct weer naar de Maas gestuurd om te kijken hoe hoog het water stond. We schrokken, zoveel water hadden we nog nooit gezien! Inwoners van Maasband waren al naar een veilige plek gebracht, maar nu moest ook Meers worden ontruimd. Er ontstond onmiddellijk een samenwerking tussen gemeente Stein, politie, brandweer en overige hulpverleners. Dat komt omdat we elkaar kennen en direct weten te bereiken. Er werden plannen gemaakt, we haalden overal collega’s vandaan en niemand klaagde over overwerken. Toen ik midden in de nacht eindelijk thuiskwam,besefte ik pas dat we écht samen de schouders eronder hadden gezet. Wat een saamhorigheidsgevoel was er toen!”
Waar woon je zelf?
“Ik woon in Midden-Limburg en moet een half uurtje rijden om in Stein te komen. Eigenlijk vind ik dat wel prettig, zo hou ik werk en privé gescheiden. Stel je voor dat ik in gemeente Stein zou wonen, dan word ik bij het boodschappen doen aangesproken voor politiezaken of kom ik iemand die overlast veroorzaakt tegen in het zwembad. Dat zou nooit mijn voorkeur hebben. Als ik nu vrij ben, ben ik ook echt thuis. Daar kan ik echt afschakelen en heb ik tijd om een goed boek te lezen. Spannende boeken zoals ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’, ‘Ik ben pelgrim’ of boeken van Karen Slaughter lees ik in één ruk uit. Daarnaast lees ik graag biografieën.”
Favoriete plek in Stein?
“Als ik mijn politiepet op zet, dan is dat absoluut het Raadhuisplein. Het is centraal gelegen en er vinden veel activiteiten plaats, waardoor het een echte ontmoetingsplek voor inwoners is. Als wijkagent heb ik hier het gevoel midden tussen de mensen te staan. Kijk ik puur vanuit mezelf dan ga ik voor het veer in Berg aan de Maas. Deze locatie symboliseert alles wat gemeente Stein typeert: