Wat maakt Stein voor onze burgemeester Marion Leurs-Mordang?
"Stein past me als een warme jas"
In deze rubriek vertellen trotse inwoners van Stein wie ze zijn, wat ze doen en waarom het zo mooi werken en wonen is in onze gemeente. Dit keer is het de beurt aan Marion Leurs-Mordang (61). Tien jaar burgemeester van de gemeente Stein en daarmee tien jaar dé ambassadeur van dit hart van de Maasvallei. Op 26 september stond ze daar even bij stil.
“Die dag ben ik van alle kanten verrast en in de bloemetjes gezet,” vertelt de burgemeester. “Kaarten, bloemen, facebookberichten… Het was hartverwarmend.” Een mooi moment, ook om terug te kijken. “Bij mijn installatie tien jaar geleden heb ik beloofd om als
burgemeester boegbeeld en baken te zijn. Als boegbeeld ervoor te zorgen dat de goede dingen gebeuren, verbindingen te leggen in de gemeenschap en Stein naar buiten toe positief te vertegenwoordigen. Dat kan alleen wanneer ik met twee voeten in de gemeenschap sta en zichtbaar aanwezig ben. Als baken wil ik zorgen voor rust en stabiliteit, aandacht en zorg hebben voor de mensen. Iemand zijn bij wie je terecht kunt met vreugde en verdriet. Ik denk dat ik die twee beloftes heb waargemaakt. Laatst zei iemand: “U bent oze moder.” Dat vind ik een eretitel.”
Warme jas
Een grote eer vindt ze het ook om burgemeester te mogen zijn van Stein. “Ik voel een goede klik met de Maaskentjers. De bewoners zijn nuchter en betrokken, stropen de mouwen op om de dingen te doen die ze voor ogen hebben. Dat sluit goed aan bij wie ik ben en maakt dat ik me hier thuis voel. Voor mij een voorwaarde om dag en nacht burgemeester te kunnen zijn. Stein heeft me vanaf dag één gepast als een prettige, warme jas. Ik heb de bewoners in mijn hart gesloten en zij mij. Dan kun je veel met elkaar doen.”
Samen
Verbinden en samenwerken voert Marion hoog in het vaandel. “Met z’n allen hebben we er hier de schouders onder gezet om een positief politieke bestuurscultuur te creëren. Dat is gelukt en daar ben ik trots op.” Als burgemeester gaat ze over openbare orde en veiligheid. “Samenwerken is daarbij cruciaal. Aan mij de taak goed te luisteren naar de adviezen van de diensten, verbindingen te leggen, het overzicht te houden en uiteindelijk knopen door te hakken. En ook bij het crisiscentrum een kop koffie drinken met de mensen en voelen welke impact de crisis heeft.” Bij de watersnood in 2021 stak de burgemeester zelf met haar gezin de handen uit de
mouwen om zandzakken te vullen. “Mooi hoe dan een kleine gemeenschap in gezamenlijkheid zijn schouders onder de
klus zet.”
Aandacht en zorg voor elkaar
De burgemeester kent in haar leuke en afwisselende functie veel betekenisvolle momenten. “Bijvoorbeeld mijn installatie tien jaar gelden. De eed afleggen en de ambtsketting omgehangen krijgen, maakte veel indruk op me. Heel speciaal blijf ik vinden om ieder jaar mensen een lintje uit te reiken voor hun vrijwillige inzet. Zo’n blijk van waardering raakt en ontroert de betrokkene altijd. Ook noemenswaardig is de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Vrede, vrijheid en veiligheid is door alle oorlogen die plaatsvinden geen vanzelfsprekendheid. Samen met de jeugd hierbij stilstaan is zo belangrijk. Tot slot noem ik de coronacrisis, toen we het persoonlijke contact zo misten. Aan verschillende mensen die extra aandacht nodig hadden heb ik in die tijd een ‘troostvogel’ uitgereikt. De vogel zingt een onhoorbaar lied en neemt je zorgen mee. Zo’n klein gebaar betekent veel voor degene die het ontvangt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om aandacht en zorg voor elkaar te hebben.”
Favoriete plek
Elke ambassadeur heeft wel een favoriete plek in de gemeente. Welke is dat voor de burgemeester? “Stein is het hart van de Maasvallei.
Mensen zien vanaf de snelweg Chemelot en denken dat dit Stein is. Onze gemeente kent veel pareltjes. Afhankelijk van het moment zoek ik een fijne plek. Als ik mensen wil ontmoeten kies ik bijvoorbeeld een gezellig terras. Als ik stil wil zijn, zoek ik het water op. Van water word ik stil.”